Biografi på svenska


Trombonisten Mikael Rudolfsson (född 1987 i Järfälla) tillhör en ny generation unga, kreativa svenska musiker med hela världen som arbetsfält. Efter studier i Göteborg, Hannover och Basel har han på kort tid etablerat sig som en mycket efterfrågad solist, ensemble- och kammarmusiker. Genom gästspel på prestigefyllda festivaler som Donaueschingen, Huddersfield, Wien Modern, Berliner Festspiele eller Salzburger Festspiele når han ut till en bred publik med såväl traditionell som samtida musik.

Mikael har varit solist med symfoniorkestrar och ensembler i Sverige, Tyskland, Ryssland, Mexiko, Slovenien och Norge med en repertoar som sträcker sig från Leopold Mozart till vår tids kompositörer som Karlheinz Stockhausen, Vito Žuraj eller Tobias Broström och allt däremellan. Flertalet stipendier och utmärkelser vittnar om hans mångsidighet: 2014 vann han den första upplagan av SIGNALpriset, den enda svenska tävlingen för unga brassolister och med den egna brasskvintetten Ensemble Schwerpunkt har han vunnit första pris i både Felix Mendelssohn Bartholdy-tävlingen i Berlin och Jan Koetsier-tävlingen i München.

Tillsammans med sina svenska vänner David Huang och Filip Draglund bildar han Trio HDR, en trio som vidgar kammarmusikbegreppet för brassinstrument och piano och som arbetar aktivt tillsammans med kompositörer för att förnya repertoaren för denna besättning.

Mikael Rudolfsson var redan som 20-åring solotrombonist i Gävle Symfoniorkester för en säsong och flyttade därefter till Tyskland. Numera har han sin bas i Wien och turnérar genom Europa med kammarmusikaliska och solistiska projekt. Inspelningar för i princip samtliga tyska radiokanaler såväl som danska DR, svenska P2, österrikiska ORF och flertalet CD-produktioner dokumenterar hans mångfacetterade musikerskap.

Mikael Rudolfsson är sedan 2017 medlem av Klangforum Wien. Han undervisar en trombonklass på Musikuniversitetet i Wien.

mikaelrudolfsson5.jpg